Hvor hurtigt kommer der is på søen?

Vintermånederne er ofte lig med kolde perioder og frost. Og det kan være frustrerende at der er is på søen, så det er svært eller umuligt at fiske. Men hvor hurtigt kommer der is på søen? Det ser vi på herunder.

Det kan være frustrerende med de kolde perioder, når søerne lukkes til af is. Det kan gøre det vanskeligt eller umuligt at fiske. Men hvor hurtigt dannes isen egentligt? Hvor hård frost skal der være, før du er nød til at udsætte fisketuren?

Så hurtigt dannes der is

DMI har en formel, som vi kan bruge til at beregne hvor hurtigt isen dannes på søen. Det skal siges at den skal bruges som en tommelfingerregel, da der er en række faktorer som kan spille ind. Dem kan du læse om senere i denne artikel.

Den teoretiske isddannelse er:

1/10 mm pr. time pr minusgrad

Prøver vi at lave et regneeksempel, hvor vi antager at temperaturen ligger konstant på -4 grader i 24 timer, får vi en isdannelse der hedder:

24 timer * 4 grader * 0,1 mm = 9,6 mm is

Mange faktorer spiller ind i isdannelsen

Regnestykket skal dog tages med et gran salt, for der er mange faktorer der kan spille ind. Så isdannelsen vil ikke nødvendigvis være lige stor fra sø til sø.

En af de afgørende faktorer er søens dybde. En lavvandet sø vil hurtigere kunne danne is, end en dyb sø. I den dybe så er der mere vand, der skal køles ned. Og isen vil derfor ikke vokse så hurtigt.

Det er også af afgørende betydning, hvor meget bevægelse/strøm der er i vandet. En sø med gennemstrømning vil være længere tid om at fryse til, end en helt stillestående sø. Opsivende grundvand kan også spille ind, og skabe lidt bevægelse. Grundvandet kan også være varmere, og dermed hæve vandtemperaturen en smule.

Det er også værd at notere at isen har en isolerende effekt. Jo tykkere isen er, jo langsommere vil den derfor vokse.

Så selvom vi i grov træk, kan beregne om der er is på søen dagen efter, så er det altid smart lige at tjekke hjemmefra inden. Tjek din udvalgt søs Facebook-side, hjemmeside eller giv dem et kald inden du begiver dig afsted.

Piskeris kan holde isen på afstand

Nogle danske put and take ejere, vælger at holde søerne isfri længere ved at bruge et “piskeris”. Det er en maskine som skaber bevægelse i vandet, så isdannelsen får sværere ved at få fat. Det er dog langt fra alle søer, som tilbyder den metode.

Isfiskeri

Oplever vi en længere periode med hård frost, kan man kaste sig ud i en omgang isfiskeri. Det kan give noget sjovt fiskeri.

Læs også vores vinter-tema med bl.a. guide til bundfiskeri.

(5,00 - 4 stemmer)
Loading...
0 kommentar
0

Related Posts

Skriv en kommentar

Se vores debatregler