En ny type Put & Take sø gør nu sit indtog i Danmark. Her kan du fiske efter mikroarter. Et fiskeri der vinder større og større udbredelse herhjemme.
De senere år har store fisk været måden at skille sig ud på for danske Put & Take søer, der har slået sig op på at fange Danmarks største stør eller ørred.
Men nu indtræder en ny spiller på den danske PT-scene. En der vælger at gå i en helt anden retning, og imødekomme den stigende efterspørgsel på mikroartsfiskeri.
Hennings Micro Put & Take hedder den nye fiskepark, som netop har åbnet op for lystfiskerne i Danmark.
Artsfiskeri i verdensklasse
Henning “Fisketossen” Jensen har store ambitioner med sin fiskepark. “Vi vil tilbyde artsfiskeri i verdensklasse. På sigt vil jeg gerne kunne tilbyde fiskeri efter hundredvis af mikroarter, og har derfor store planer for at udvide med nye søer”.
Flere arter har i dag hver sin sø. Enkelte går i den samme sø. Opdelingen er et bevidst valg, da det vil gøre det lidt nemmere at fiske efter bestemte arter, ligesom Henning undgår problemer med at rovfiskene spiser de andre.
Ved åbningen af fiskeparken tilbyder Henning fiskeri efter mere end 20 fiskearter.
Listen tæller bl.a.: guldfisk, slørhaler, solaborre, bitterling, dværgmaller, grundling, båndgrundling, elritse, regnbueelritse, løje, regnløje, næsefisk, hork og hundestejle.
Faktisk kan der også fiskes efter haletudser i “børnesøen”. Et bassin med flere fisk, men mindre i størrelse, så der er fangstgaranti for de mindste. Her kan børn under 10 år fange op til 5 fisk. Herefter skal der fiskes i voksensøerne.Alt fiskeri foregår som catch and release.
Henning fortæller at han desuden har kig på flere arter af fisk, som normalt forbindes med akvariehold. Her i blandt cichlider, neonfisk, barber, guppy, kampfisk, gurami og dværgmaller.
Han arbejder på at indhente de nødvendige tilladelser til disse mere eksotiske arter.
Fiskepark med hele 35 søer
Fiskeparken rummer 35 søer, og her et samlet vandspejl på hele 47m2. Så det er en ny spiller, der skal tages seriøst!
Hvorfor mikroarter?
Men hvorfor overhovedet fiske mikroarter, vil mange nok spørge. De små fisk giver jo ikke meget fight af sig.
Her skal man dog gøre sig det klart, at mikroartsfiskeri ikke handler om fighten. Men derimod jagten. Det at overliste sit bytte til hug.
“Hvor en regnbueørred på de rigtige dage går efter alt, så er mikroarterne ofte meget sværere at få i hugget”, udtaler Henning Jensen.
“Det kan være en stor udfordring at få de små fisk til at bide på, og stiller derfor store krav til lystfiskerens evner”.
“Så artsfiskeriet efter de små fisk, er i høj grad for lystfiskeren der gerne vil udfordres, prøve lidt anderledes fiskeri og få flere specialarter på CV’et. Specimenfiskeri på et helt nyt niveau”.
UUL-fiskeri
Grejet til mikroartsfiskeriet er et kapitel for sig. Det kan bedst beskrives som UUL-fiskeri. Ultra-ultra-light fiskeri. Altså små fiskestænger, pimpler eller modificerede krappestænger. Helt helt tynde fiskeliner, og de mindste kroge der kan opdrives på markedet.Agnen er alt fra bitte små orm og insekter, til brød og småplanter. Agn kan købes hos Henning.
Markedet for spinnefiskeri til mikroarter er ikke ret stort, så Henning snakker med flere grejudviklere i Danmark om udvikling af specialgrej. Hvem ved om vi pludseligt ser en Præsten Ultra-Micro-Nano eller en Akkoi UUL nano en dag?
Store chancer for nye Danmarksrekorder
Henning Jensen regner med at der i den kommende tid, vil blive sat flere Danmarksrekorder hos hans fiskepark. Han har flere fisk som er potentielle rekorder, som bare mangler at blive fanget. Så det gælder om at være tidligt ude, hvis du vil have en rekord på dit cv.
Se i øvrigt den officielle liste over rekorder for mikroarter.
Mikroarter er officielt fisk på under 500 gram. Men det er ikke noget problem for Henning. “Jeg har fundet en effektiv måde at undgå for store fisk på”, siger han med et grin, og peger over på “Mugge”, en gammel gråstribet hankat der ligger og gasser sig i solen mellem bassinerne.
Prøv mikroartsfiskeri efter guldfisk.
Vil gøre opmærksom på sig selv
Henning planlægger at rulle den store marketingsmaskine ud i løbet af året. Han vil gå fuldside i alle de store aviser, og vil bl.a. tage rundt på markeder, campingpladser mv. med en “pop-up” fiskesø.
“Ligesom en pop-up shop, vil jeg åbne forskellige steder, så folk kan lære mig at kende. Jeg læsser nogle spande med fisk i bilen, og kører ud og lader folk prøve mikrofiskeriet”. “Glem alt om at fiske krabber denne sommer. Det nye sort bliver hundestejler og grundling”, siger han.
Henning mener selv at han har skudt papegøjen. Nærmere papegøjefisken, om man vil…
Læs mere på fiskeparkens officielle hjemmeside.