Du kan fange fisk i næsten al slags vejr. Men nogle typer vejrforhold kan dog være bedre end andre. Om ikke andet så også for komforten på fisketuren.
Hvad kan så spille ind på chancerne for fisk? Både vind, sol, temperatur og nedbør kan påvirke dit fiskeri.
Vind
Vindforholdene kan have stor betydning. Blæser det meget, er det sværere at styre fiskestang og agn, når du kaster ud i søen. Det gør det noget vanskeligere at fange fisk.
Er der helt vindstille er det nemmere at fiske. Men det betyder også at fiskene er mere synlige, og derfor også kan finde på at være mere forsigtige.
Er der en smule vind, så der er krusninger på overfladen, kan det være bedre for dine chancer for fisk.
Jeg har fanget fisk ved 10 m/s, så det kan sagtens lade sig gøre. Men 1-5 m/s er altså bedre. Og giver mere komfort og kontrol.
Vind kan også påvirke hvor i søen fiskene står. Jeg har flere gange oplevet at god vind ”presser” fiskene ned i den ende hvor vinden går i mod.
Dagen efter et blæsevejr kan også være god. Jeg har flere gange fisket dagen efter en kraftfuld blæst, og haft fuldstændigt vanvittigt godt fiskeri.
Nedbør
Nedbørsforholdene spiller også ind. Jeg har oplevet fantastisk fiskeri ved overgangen mellem sol og regn. Det er som om der sker noget, når der kommer lidt dråber ned i søen. Det er ofte en god periode.
Direkte regnvejr kan også sagtens give fisk, men kræver selvfølgelig at du er forberedt hjemmefra med regntøj eller vandtæt fiskebeklædning.
Se i øvrigt vores guides til valg af fiskejakke og valg af fiskebukser.
Sol
En dag med høj sol er dejlig at være ude i. Men det er sjældent det allerbedste vejr at fiske i. Og specielt i varme perioder, kan det være vanskelige forhold at fiske under.
Er der skygge nogle steder, kan du eventuelt prøve der. Altså tæt ved træer og buske, ved siv og lignende.
Temperatur
Temperaturen er noget af det der påvirker mest. Fiskene vil ofte bevæge og placere sig i vandsøjlen efter hvor varmt det er. En periode med høj varme, vil varme vandet i Put & Take søen op.
Kommer den højt op, vil det ofte gøre at fiskene stiller sig dybt, hvor vandet er køligere. Du kan nogen gange se fisk i overfladen også, men ofte er de dovne og ekstremt svære at få til at hugge.
Fisker du om vinteren, hvor både luft- og vandtemperatur er lav, går fiskene ofte også dybt i søen. Her er vandet nu varmere end højere i vandsøjlen.
Som tommelfingerregel er forår og efterår de bedste perioder. Her er mere køligt vejr, og køligere vand. Det er ved disse temperaturer, at ørrederne i søen har det bedst.
Det perfekte fiskevejr?
Du må ud og prøve selv, hvad der virker for dig. Men hvis jeg skulle komme med et bud herfra, skulle det være: overskyet, køligt, og med en smule vind.
Tjek vejrudsigten inden turen
Hvis du forbereder dig lidt hjemmefra, og tjekker vejrudsigten, kan du få lidt mere fornøjelse ud af fisketuren. Du får en bedre fisketur, hvis du har det vandtætte tøj på, hvis vejrudsigten siger regn.
Der findes flere online tjenester, hvor du kan se den lokale vejrudsigt. Du kan også hente vejr-apps ned på din telefon, så du altid har nem adgang til vejrudsigten til fisketuren.
Herunder får du 4 gode vejrtjenester, der kan hjælpe dig med at forudse vejret på din fisketur.
Google
Søger du på ”vejret” sammen med din geografi, vil du få den lokale vejrudsigt fra weather.com serveret direkte i Googles søgeresultat. I eksemplet her, vil vi tage på fisketur til Aalsbogaard ved Aarup på Fyn. Google tilbyder vejrudsigten ekstrem lokalt.
I oversigten får du den aktuelle status, temperatur, nedbørssandsynlighed, luftfugtighed og vindstyrke. Du kan slide for at se tider på dagen, eller vælge kommende dages vejrudsigter.
Yr.no
Den norske vejrtjeneste Yr, er en af de mest pålidelige vejrtjenester, og en af mine personlige favoritter. Selvom den er på norsk, tilbyder den også lokale danske vejrudsigter.
Herunder ses eksemplet på Årup (Aarup), hvor fiskesøen ligger. Du kan se vejrforholdene i intervaller af 6 timer.
TV2
TV2 byder også på en glimrende lokal vejrudsigt, hvor du kan se fiskevejret på timebasis. Du kan se temperatur, forventet nedbørsmængde og vindstyrke.
DMI
DMI byder også på en timebaseret vejrudsigt, hvor du for din lokale geografi kan se temperatur, forventet nedbørsmængde og vindstyrke. Desuden kan du se både luftfugtighed og lufttryk, UV, solopgang og solnedgang.