10 tips til put and take fisketuren med børnene

Lystfiskeri kan være en glimrende oplevelse for børn, da de både får aktiveret sanserne, motorikken og fysikken. Det er sundt og god kvalitetstid.

Tips til fiskeri sammen med børnDer er rigtigt mange positive ting, ved at tage børnene med på fisketur, fra de er helt små. Udover kvalitetstiden med forældrene, lærer de at gebærde sig i naturen, optræde med respekt, får aktiveret deres sanser, motorik og får brændt noget krudt af.

For at sikre en god oplevelse for alle, kan det være godt at forberede turen en smule. Herunder får du 10 tips til put and take fiskeri med børn.

1. Vælg en god put and take sø

En af de vigtigste ting, for en god fiskeoplevelse med ungerne, er at vælge det rigtige sted at fiske. Vælg en god put and take sø, hvor du ved at der er gode forhold, eller undersøg lidt om andres erfaring med søen. Se eks. kommentarer til de enkelte fiskesøer her på hjemmesiden.

En god sø øger chancen for a fange fisk, hvilket er en væsentligt del af oplevelsen for børnene.

Overvej at køre til en put and take, der har en børnesø tilknyttet. De er skabt til at give børnene en god fiskeoplevelse, og er typisk en lille sø, med mange mindre fisk i. Det er meget nemmere at fange fisk her, og fiskenes størrelse, gør det noget nemmere at håndtere for børnene.

Børnevenlige put and take søer, har ofte også en lille legeplads tilknyttet, som børnene kan bruge, hvis de skulle miste interessen for fiskeriet undervejs.

Se en liste over put and take søer med børnesøer her.

2. Byg børnenes forventning op

Inden turen bør du bygge en forventning op hos børnene, så de er helt klar på en fisketur. Fortæl dem hvor sjovt det er, og fortæl nogle af de egne historier, fra da du fiskede som barn. Har du en børnebog om fiskeri, er de oplagt at kigge den igennem. Se evt. også nogle videoer på Youtube, eller tag et kig på DR’s børneprogram Fiskemissionen, hvor man kan følge andre børn fange fisk. 

3. Tal om fiskeri med børnene

Det er også vigtigt at tale om fiskeriet med børnene. Hvordan gør man? Og hvad nu hvis man fanger en fisk? Prøv at snakke en teoretisk fisketur igennem. Forberedelse, turen derhen, hvordan man klargør grejet, hvordan man fisker, afliver fisken osv.

4. Forbered turen

Sørg for at være godt forberedt til turen til put and take søen. Medbring eks. drikkevarer, madpakker, snacks osv. I kan lave en hel “skovtur” ud af fisketuren.

Tænk turen igennem, og overvej hvad der kunne blive brug for. Et tæppe til at sidde på, stole, solcreme,  servietter, håndklæde skiftetøj o.l. 

5. Vælg børnevenligt fiskegrej

Sørg for at vælge fiskegrej, som børnene kan håndtere. Powerbait vil typisk være det letteste at fiske med, specielt hvis du skal afsted med mindre børn. Det er effektivt til at fange ørreder i en put and take, specielt i børnesøer, og børnene kan være med til at sætte det på krogen.

Regnorm eller gummidyr kan også være en mulighed.

Spinnere og blink kan også bruges, men er ikke så håndterbart for mindre børn, da der skal kastes ud hele tiden.

Overvej også at fiske med flåd, så børnene kan følge med i om fiskene nipper eller bider på. Et hoppende flåd gør fiskeriet mere visuelt, og kan være med til at holde børnenes koncentration på fiskeriet.

Guide: Sådan fanger du fisk i børnesøen

6. Lad børnene deltage fuldt ud

For at børnene får den bedst mulige oplevelse, bør du lade dem deltage fuldt ud. Lad dem være med til at gøre fiskegrejet klart, og lad dem fiske selv, i det omfang de nu kan. Får I bid, kan barnet måske selv hive fisken ind, evt. med mors eller fars hånd på fiskestangen. Barnet kan også lande fisken med fiskenettet, når den kommer ind til land.

Barnet kan også godt være med til aflivningen af fisken. Hvis det ikke deltager aktivt, så fortæl barnet hvad du gør, og det er helt naturligt, så I kan spise fisken.

7. Fisketuren skal være sjov

Skal børnene fange interesse for fiskeri, skal det være sjovt. Specielt mindre kan hurtigt miste koncentrationen, hvis ikke der er bid ofte, og her kan overveje andre aktiviteter, mens der ventes på bid. Kig på naturen, eller gå en tur rundt om søen, og se om I kan se nogen fisk svømme rundt. Måske er der også andre dyr at kigge på.

I kunne måske også opfinde en lille sang, som måske kan lokke fiskene til at bide.

Har I taget madpakken med, er den oplagt til de venteperioder, som der næsten altid vil opstå under fiskeri.

8. Start med en kort fisketur

Mindre børns koncentrationsevne rækker kun et vist stykke, og får I ikke bid jævnligt, kan de hurtigt miste interessen. Overvej derfor om den første fisketur ikke skal være en kort en af slagsen. Tag afsted et par timer, og få, en god oplevelse ud af det. Herefter kan man jo stille og roligt tage længere ture, efterhånden som børnene bliver større, og får mere interesse for lystfiskeri.

9. Lær børnene at optræde med respekt

En del af det at være lystfisker, er også at optræde med respekt for andre, for naturen og for de faciliteter, som man besøger.

Lær børnene at der skal være plads til alle ved søen, at behandle fiskene godt, rydde op efter sig selv. Læs evt. mere om lystfiskeretik her.

10. Snak om fisketuren

Når turen er overstået er det vigtigt at snakke med børnene om turen. Var det sjovt? Hvad var godt, og hvad var ikke så godt? Øøøj, det bliver spændende at skulle spise fisken. Har de lyst til at skulle med ud og fiske en igen en anden dag?

Har fisketuren været god, vil ungerne helt sikkert snakke det i dagevis, have lyst til at fortælle det til venner, bedsteforældre osv. 

(4,82 - 11 stemmer)
Loading...
0 kommentar
0

Related Posts

Skriv en kommentar

Se vores debatregler